İlaçlama Makinesi
Bitkisilerinizin Bakımını Düzenli Yaparak Verimi Arttırın..
0

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

İlaçlama Makinesi
Bitkisilerinizin Bakımını Düzenli Yaparak Verimi Arttırın..

Blog Post

Bitkilerde İlaçlama Nasıl Yapılır?

24 Mayıs 2020 Genel
Bitkilerde İlaçlama Nasıl Yapılır?

Bitkilerde aynı insanlar gibi hasta olabilir, ve hem de can verebilir. 

Bu yüzden bakımlarına ihtiyaç duyulan özeni kesinlikle göstermek gerekir. İlaçlama bu bakımın en önemli parçalarından biridir. Peki ilaçlama yaparken nelere dikkat etmeli ve hangi adımları izlemelisiniz?

Bu soruların yanıtlarını sizler için derledik!

İlaçlama Yapmadan Önce Kendinizi Savunun

Bahçemizin ilaçlamasını yaparken su ve nem geçirmeyen kıyafetler giymemiz çok önemlidir. Mutlaka şapka, gözlük ve eldiven kullanmalıyız. Tarımsal ilaçların kutularına temas ettiğimizde dahi zehrin vücudumuza geçebileceğini unutmamalıyız.

Her Saat İlaçlama Yapılmaz

İlaçlamanın yapılacağı vakit, olasıysa sabah ve akşam saatlerinde olmalıdır. Gündüz ve sıcak saatler, ilaçlama için uygun saatler değildir. Aynı zamanda rüzgara da dikkat etmek zorundayız. İlaçlama yaparken karşıdan esen rüzgar, ilacı direk bizim üzerimize getirecektir. Dolayısıyla rüzgarı arkamıza alarak ilaçlama yapmamız daha uygun olacaktır.

Hayvanları Güven Altına Alın

Bu tarz tarımsal ilaçları bu arada arılara, kuşlara ve balıklara da zararlıdır. Ayrı olarak evcil hayvanlar ile ağıl ve ahır hayvanlarında ise ölümcül tesiri vardır. Alakalı ilacın panzehiri kutusunun üzerinde yazar. Rastgele bir zehirlenme ile karşı karşıya kalındığında ilacın kutusunu da doktora götürmemiz gerekir. 

İlaçlama Nasıl Yapılır?

Yaptığımız tarımsal mücadelenin tesirli olabilmesi için hangi hastalığa, hangi zararlıya, hangi büyüklükteki bahçeye, meyvelik, sebzelik yada buğday arpa gibi hububat yada endüstri ürünleri gibi zirai ürünlerin durumuna ve konuma göre alet ve edevat seçmemiz gerekir. İlaçlama işlemini, sıvı ile karıştırılmış tarımsal mücadele ilaçlarının bitkilerin üzerine sıkılması sureti ile gerçekleştiriyoruz. İlacın, bitkinin tüm uzuvlarına tamamiyle gelmesi önemlidir. Hangi metodu kullanırsak kullanalım unutulmaması şart olan nokta bu ilaçların çok ağır zehirler olduğu ve amatörler tarafından kullanılmasının çok da uygun olmadığıdır.

İlaçlamayı Ne Vakit Yapmalıyız?

Tarımsal mücadele çoklukla hastalık ve zararlıların faaliyetlerini göstermeye başladığı ilkbahar, yaz ve güz ayları süresince yapılır. İlaçlama, bitkinin türüne göre değişmekle birlikte daimilik arz eden bir mücadele türüdür. İlaçlamanın zamanlaması da çok önemlidir. Gün içerisinde öğlen saatlerinde ilaçlama yapılmamalıdır. Çok rüzgarlı havalarda ilaçlama yapılmamalıdır. Yağmur öncesi ve sonrasında ilaçlama yapılmamalıdır.

Neden Yağmurlu Havalarda İlaçlama Yapılmaz?

Zira yağmur suları ile ilaç toprağa karışacaktır ve gereksiz yere toprağımızı da zehirleyecektir. Zirai mücadele ilaçları çok ağır kimyevi zehirler içerirler. Dolayısıyla şayet çok büyük zorunluluk altında değil isek ilaçlama yapmayı iki kere düşünmeliyiz. Organik ilaçların çözebileceği yada kültürel tedbirlerle halledebileceğimiz hiçbirşey için bu ağır zehirleri kullanmamalıyız. Unutmayın ki bu zehirler bitkiler üzerinde kalmaktadır. Yemek olayı sayesinde de kendi vücudumuza geçmekte, başta kanser olmak üzere bir çok genetik hastalıklara maruz kalmamıza, ayrı olarak Dünyamızı, havamızı, suyumuzu, toprağımızı hasılı her şeyimizi kirlettiğini unutmamalıyız.

Bitki İlaçlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Zirai ilaçlar sistemik tesirli ilaçlar olduğu için bunlara dokunulunması yada solunulması durumunda insanlara büyük zarar verebilir. Dolayısıyla bu ilaçlara temas ederken başta göz, ağız, burun ve el olmak üzere mutlaka savunucu tedbirler almak gerekmektedir. İlaçların vücudumuza temas etmemesi için eldiven, gözlük, şapka, maske hatta olasıysa savunucu kıyafet giymeliyiz. İlacı hazırlarken ilacın cilt ile teması engellemek için eldiven takmamız koşuldur.
Şayet elle bir temas gerçekleşmişse, sabunlu su ile bir hayli sefer ellerimizi yıkamalı, göze temas edilmişse de yoğun su ile temizlemeliyiz. İlacın solunum yollarına girmesi ve zehirlenme ile karşı karşıya kalması halinde, zehirlenmeye tabi olan kişi vakit kaybetmeden açık havaya çıkarılmalı, olasıysa ılık tuzlu su içerilmek suretiyle kusturulmalı ve ilacın panzehiri kutusunda yazdığı için hızlıca ilacın kutusu ile beraber hastaneye eriştirilmelidir. Tarımsal mücadele ilaçları tüm sıcak kanlı canlılar için öldürücü tesire sahiptir.

Taggs: